Sinagoga Ljubljana je judovska molilnica Združenja judovskih skupnosti Gradca in Ljubljane, ki ima svoje prostore v stanovanjski stavbi v središču Ljubljane. Izvirna zamisel, načrtovanje in udejanjenje zamisli je posledica prizadevanj Elieja Rosna, predsednika Judovske skupnosti Gradec, ki za Judovsko skupnost Slovenije oziroma Jude v Sloveniji Sinagogo Ljubljana tudi upravlja. Pred tem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ni bilo mogoče vzpostaviti stalne sinagoge za slovensko judovsko skupnost v Ljubljani, ki se je do odprtja Sinagoge Ljubljana opirala na začasne rešitve.

Sinagoga Ljubljana, ki sledi tradicionalni (ortodoksni) usmeritvi, je svoja vrata odprla na dan spomina na novembrske pogrome leta 1938, ko so na t. i. »kristalno noč« v noči z 9. na 10. november nacistične skupine napadle in razbile judovske sinagoge. Otvoritve 9. novembra 2021 so se med drugim udeležili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, rimskokatoliški nadškof msg. Stane Zore, mufti Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzet Porić in številni visoki predstavniki iz sveta politike, diplomacije ter širše družbe. Republiko Avstrijo je zastopala veleposlanica Avstrije v Sloveniji, Elisabeth Ellison-Kramer.

Judovska skupnost Slovenije, ki je s strani Evropskega judovskega kongresa (EJC) prepoznana kot edina legitimna predstavnica slovenskih Judov, ter Združenje judovskih skupnosti Gradca in Ljubljane nista v nobeni povezavi s t. i. Judovskim kulturnim centrom v Ljubljani.